Mijlpaal voor Zonnepark De Schorf

13 april 2022 Matthijs Oppenhuizen

Met de toekenning van de SDE++-subsidie aan het zonnepark is een nieuwe mijlpaal bereikt.

Mijlpaal voor Zonnepark De Schorf
In de nieuwsbrief van 2 november 2021 meldden we dat we SDE++-subsidie hebben aangevraagd voor Zonnepark De Schorf. Onlangs kregen we bericht dat deze is toegekend. Dat is een mijlpaal, omdat dit een basis vormt waarop we verder kunnen werken aan de financiering van de bouw van het zonnepark. We maken nu nog geen definitieve afspraken met een of meerdere externe financiers die hiervoor nodig zijn (zoals toegelicht in de nieuwsbrief van 2 november). Dat komt doordat de omgevingsvergunning nog niet onherroepelijk is nadat hier beroepen tegen zijn ingesteld.

Beroepen ingesteld tegen omgevingsvergunning
Eind 2021 werd de omgevingsvergunning voor het zonnepark definitief verleend. In de afgelopen periode zijn hierop vijf beroepen ingesteld. Dat zijn personen die het er niet mee eens zijn dat het zonnepark er komt. Vier van deze beroepen zijn inhoudelijk hetzelfde.
Het hoort bij de procedure voor een omgevingsvergunning dat tot zes weken na de definitieve vergunningverlening beroep kan worden ingesteld. Van die mogelijkheid is dus gebruik gemaakt. De eerstvolgende stap is dat deze beroepen worden behandeld op een zitting van de Rechtbank Limburg. Vervolgens doet de rechtbank uitspraak of de beroepen gegrond of ongegrond zijn. Wanneer de zitting is en wanneer er uitspraak komt, is nog niet bekend. Als daar meer duidelijkheid over is, melden we dat via onze nieuwsbrief en website. 

Enquête over omgevingsfonds in voorbereiding
Een belangrijk onderdeel van het plan voor Zonnepark De Schorf is het omgevingsfonds. Via dit fonds wordt een deel van de opbrengst van het zonnepark ter beschikking gesteld aan de omgeving. Dit fonds bestaat uit een jaarlijks bedrag, voor een periode van 15 jaar. 

Waaraan dit fonds wordt besteed, bespreken we graag met de omgeving (inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven). Daarom hebben we het idee om hierover een enquête uit te zetten met vragen over waaraan het fonds volgens u moet worden besteed en door wie en hoe het fonds moeten worden beheerd. Met de resultaten uit die enquête kunnen beheer en besteding van het fonds nader worden uitgewerkt. We bereiden deze enquête nu verder voor. Als de vragenlijst kan worden ingevuld, melden we dat onder andere via onze nieuwsbrief en website. We hopen dat dan zoveel mogelijk mensen deze enquête invullen.

Indicatie: 18.500 euro per jaar
Het bedrag dat jaarlijks beschikbaar is via het fonds, is gekoppeld aan de elektriciteitsproductie van het zonnepark. De afdracht is 0,50 euro per opgewekte megawattuur (MWh). Het zonnepark wekt naar verwachting circa 37.000 MWh per jaar op. Als er in een jaar 37.000 MWh wordt opgewekt, wordt er dat jaar dus 18.500 euro bijgedragen aan het omgevingsfonds. Het ene jaar kan dit iets minder of meer zijn dan het andere jaar, als het zonnepark iets minder of meer opwekt in een jaar dan de gemiddelde verwachting. Maar dit is wel een realistische indicatie van het jaarlijkse bedrag.