Omgevingsvergunning definitief verleend
02 november 2021 Matthijs Oppenhuizen
Met de onlangs definitief verleende omgevingsvergunning kunnen we volgende stappen zetten op weg naar realisatie van het zonnepark.
Omgevingsvergunning definitief verleend
De omgevingsvergunning voor Zonnepark De Schorf is onlangs definitief verleend door de gemeente Peel en Maas. Dit betekent dat we een volgende stap kunnen zetten op weg naar de realisatie van het zonnepark.
In de nieuwsbrief van 6 juli 2021 meldden we dat we de vergunning voor het zonnepark gingen aanvragen. Enkele weken later verleende de gemeente de ontwerp-omgevingsvergunning voor het zonnepark. Deze lag van 25 augustus tot en met 6 oktober ter inzage. In die periode konden hierop zienswijzen worden ingediend en er zijn twee zienswijzen ingediend. De gemeente heeft deze beantwoord, maar dit leidde niet tot aanpassingen van het plan of dat de gemeente niet meer wil meewerken aan het plan. Vervolgens verleende de gemeente onlangs de vergunning definitief.
SDE++ aanvragen
Dankzij deze definitieve vergunning kunnen we een belangrijke volgende stap zetten voor het zonnepark: een aanvraag bij de Rijksoverheid voor SDE++-subsidie. Deze aanvraag is recent ingediend. Een dergelijke aanvraag kan één keer per jaar en we zijn met Zonnepark De Schorf nu nog op tijd voor de aanvraagronde van dit najaar.
Steeds minder subsidie voor duurzame energie
Deze SDE++-subsidie is nog nodig voor zonneparken en andere vormen van duurzame energie. De kostprijs (wat kost het om een kilowattuur te produceren?) van duurzame energie is nog hoger dan de kostprijs van energie uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De overheid wil de productie van duurzame energie stimuleren en verstrekt daarom een subsidie: de SDE++.
De SDE++ vergoedt het verschil tussen de opbrengst van een kilowattuur (kWh) grijze stroom (de prijs die op de elektriciteitsmarkt wordt betaald voor een kWh) en de kostprijs van een kWh groene stroom. Zo kunnen exploitanten van bijvoorbeeld een zonnepark concurreren met energie uit fossiele bronnen. De subsidie wordt voor een periode van 15 jaar toegekend.
Overigens is de subsidie de afgelopen jaren fors verlaagd, omdat de overheid zoveel mogelijk duurzame energie wil tegen zo laag mogelijke kosten. De subsidie is zo verlaagd dat het grootste deel van de inkomsten van bijvoorbeeld een zonnepark tegenwoordig bestaat uit de verkoop van de opgewekte elektriciteit, aangevuld met hooguit een klein deel SDE++-subsidie.
Financiering en bouw
We verwachten in de eerste helft van 2022 bericht te krijgen over onze aanvraag voor de SDE++. Als de subsidie wordt toegekend, kunnen we verder met de financiering van het zonnepark. Dat is vergelijkbaar met de aankoop en bijbehorende hypotheek van een huis. Een deel van het benodigde geld om het zonnepark te bouwen moeten we zelf inleggen en een deel lenen we bij een of meerdere externe financiers zoals een bank. Dat betekent dat we gesprekken voeren met dergelijke financiers en tot een overeenkomst proberen te komen. Als de financiering rond is, wordt de bouw verder tot in detail voorbereid en uiteraard uitgevoerd. Een exacte planning kunnen we hiervoor nog niet geven, maar via onze website en nieuwsbrief houden we u op de hoogte.
Netaansluiting, zon op dak en zon op land
We beseffen dat er in de omgeving vragen leven over zonneparken op landbouwgrond, zeker in relatie met het feit dat nog niet op alle daken zonnepanelen liggen. We horen ook dat de vraag leeft of zonneparken op land de aanleg van zonnepanelen op daken bemoeilijkt, doordat er daardoor minder ruimte op het elektriciteitsnetwerk zou zijn. Graag benadrukken we dat Zonnepark De Schorf momenteel geen netwerkcapaciteit vraagt en dus de aanleg van zon op dak niet blokkeert. Onderdeel van de voorbereidingen voor de bouw is het aanvragen van een netaansluiting bij netbeheerder Enexis en dan zal er teruglevercapaciteit geclaimd worden. Dat is nu dus nog niet aan de orde.
Voor het slagen van de energietransitie is het nodig dat er ook zonneparken op (landbouw)grond komen, naast zonnepanelen op daken, windmolens en andere vormen van duurzame energie. Het is en-en-en. Wel vinden wij dat dit zorgvuldig moet gebeuren. Wij nemen onze verantwoordelijkheid daarin door een plan te hebben gemaakt met meerwaarde op ecologisch en maatschappelijk gebied (50 procent lokaal eigendom en een omgevingsfonds). De gemeente waakt daarvoor door middel van de tender die is doorlopen. Er was in de tender ruimte voor maximaal 55 hectare zonnepanelen op landbouwgrond. Veruit de meeste initiatieven voor zonneparken in Peel en Maas kunnen door deze tender niet worden gerealiseerd. Zo wordt zuinig omgegaan met de landbouwgrond.
Daarnaast hebben wij in ons plan opgenomen dat we zonnepanelen op daken binnen 1,5 kilometer van ons zonnepark willen aanmoedigen door dergelijke installaties met korting aan te bieden aan adressen binnen dat gebied. Op een later moment communiceren we daar uitgebreider over.